Woning ML

← alle projecten

project: verbouwing en uitbreiding rijwoning
ligging: Leuven centrum
oplevering: 2018

Wonen in een hedendaagse stadswoning met licht, zicht en vooral véél ruimte was niet aan de orde in de oude woning. Ingrijpend verbouwen was de enige optie. Het opzoeken van de relatie met de hoger gelegen tuin, maar ook met de rustige straat en de buurt, vormde een bijkomend uitgangspunt in het ontwerp.


Binnen de contouren van de bestaande bebouwing en met respect voor de basisstructuur, ontstaat een nieuwe indeling. Door een verdieping met zadeldak toe te voegen, kan een gezin met kinderen er comfortabel wonen. Tegelijkertijd laat het ontwerp toe dat bewoners, met een kleine ingreep, enkele studentenkamers kunnen inrichten, conform de geldende regels en met eigen trap, sanitair en keuken.
Voortbouwend op de bestaande openingen ontstaat er een nieuwe gevelcompositie. Aan de straatzijde staat het glas een stuk achter de gevelopeningen waardoor de stoep tot in de woning komt. Deze tussenzone vormt een buffer tussen de rustige straat en het interieur. Met het raam open kook je haast op de stoep. De achtergevel heeft een groot raam over meerdere verdiepingen. Van op de straat zie je door de huis het groene parkje achteraan. Op die manier geven we een stukje privé-terrein terug aan de buurt.


In de leefruimte start een trap die via een enorme vide door het hele huis slingert. Op elke verdieping zijn er ruime bordessen die telkens een eigen invulling krijgen maar altijd in relatie staan met de centrale leefruimte. Het hoge raam maakt van de vide een lichtschacht maar biedt ook van op elke plek een zicht naar het achterliggende groen en de stad.


Gepolierde betonvloeren contrasteren met het zacht schrijnwerk in berkenmultiplex. De gietvloeren op de verdiepingen in warm geel en muntgroen refereren naar het kleurenpalet van Le Corbusier. Het wisselend zonlicht dat via het grote raam en de vide in heel de woning doordringt, heeft vrij spel op de witte muren.