Woning PD

← alle projecten

project: verbouwen en uitbreiden vrijstaande woning
ligging: Leuven
oplevering: 2011

Langs één van de drukste invalswegen naar Leuven, staat een eindje van de straat deze oude witte woning ingeplant. Pargebieden, groene tuinen en mooie interbellumarchitectuur herinneren nog aan het lang vervlogen residentiële karakter van dit stukje steenweg.

De bestaande woning bestaat uit een schakeling van 4 ruimten in een T-vormige configuratie. Het ontwerp respecteert de symmetrische opbouw en de intimiteit die deze geschakelde ‘kamers’ oproepen. Het nieuwe volume, even breed als de volledige woning, ontsluit de afzonderlijke kamers en verbindt met haar horizontale kroonlijst de verticale opdeling van de bestaande achtergevel. Deze horizontale lijn herneemt zich in de betonnen plint.

De nieuwe gevel wordt ingevuld met glas en verticaal geplaatst schrijnwerk. Het lichte horizontale volume contrasteert met het massieve witgeschilderde metselwerk van de oorspronkelijke woning. Maar intern sluiten alle ruimten logisch op elkaar aan. Hierdoor ontstaat er een circulatie rond de trap en door de centraal gelegen keuken.

In een laatste fase werd een extra verdieping ontworpen, wat resulteert in een centraal geplaatst volume, op het middelste en hoogste deel van de woning. De symmetrie wordt bewaard. De lage en terugliggende doos neemt door haar lichtheid, materiaalkeuze en introverte karakter afstand van het originele gebouw. Er is gezocht naar de juiste verhoudingen om zo opnieuw een hedendaagse toevoeging te realiseren, zonder het geheel te verstoren.