Woning DW

← alle projecten

project: verbouwen en uitbreiden 
ligging: Wijgmaal
oplevering: 2011
fotografie: S. Massart

Een oude vrijstaande directeurswoning, langs de oever van de Vaart nabij de Remytoren. Een centrale gang verdeelt de burgerwoning in 2 helften. Achteraan vinden we een amalgaam van achterbouwen dat het contact met de tuin onmogelijk maakt. De avondzon slaagt er niet in langs de achtergevel in de woning te dringen. Bovendien is er een hoogteverschil tussen binnenpas en tuin.

De garage en de achterbouwen worden gesloopt en vervangen door een grote wintertuin die als een neerliggende U tegen de bestaande achtergevel genesteld ligt. Een betonnen sokkel die start als terras plooit zich tot wand om dan over te gaan in dakplaat. De U wordt ingevuld met glas en schrijnwerk. De avondzon krijgt binnen vrij spel en de achtergevel biedt een panorama op de tuin. 

De tweeledigheid van de burgerwoning wordt hier opgeheven. De centrale hal eindigt in de nieuwe bijbouw. De leefkeuken verlegt het zwaartepunt van de woning naar achter, dichter bij de tuin. Het terugliggend schrijnwerk en het doortrekken van de vloer- en dakplaat naar buiten onder de vorm van terrassen en een luifel, bieden een kwalitatieve buitenruimte die de relatie met de tuin nog versterkt. 

De sfeer en het karakter van de burgerwoning uit de jaren 30 blijft gerespecteerd. Het interieur van de nieuwe open en lichte ruimte contrasteert met de warme knusse maar gesloten woonkamers met parketvloeren en stukwerk in de bestaande woning.